Τη δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO) προβλέπει ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
Η εν λόγω ρύθμιση είναι ιδιαίτερα ασαφής και το μόνο που αναφέρει είναι ότι «οι Οργανισμοί μπορούν να συμπράττουν μέσω σύναψης Συμφώνων Ποιότητας και Μνημονίων Συνεργασίας, με επαγγελματικές ενώσεις προσώπων, επιχειρήσεις και φορείς του ιδιωτικού τομέα, καθώς και με συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster)» ενώ αναφέρει ότι «είναι δυνατή η συνεργασία των ανωτέρω Οργανισμών με εξειδικευμένους Τουριστικούς Οργανισμούς, Tour Operators, ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρίες για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων συνδιαφήμισης σε τοπικό επίπεδο».
Η ρύθμιση φαίνεται να προκαλεί προβληματισμό μεταξύ των παραγόντων της αγοράς. Ο Νότης Μαρτάκης πρόεδρος του MTC Group - ενός ομίλου με μεγάλη εμπειρία και ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στους τομείς της συμβουλευτικής τουρισμού και της επικοινωνίας επιχειρήσεων - τοποθετήθηκε επί του θέματος.
Σαφές λειτουργικό πλαίσιο και τεχνοκρατικό επίπεδο διοίκησης
Σε ερώτηση του H&R για το ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των Οργανισμών για να αποδώσουν τα μέγιστα, ο κ. Μαρτάκης ανέφερε ότι «θα πρέπει να έχουν σαφές λειτουργικό πλαίσιο, τεχνοκρατικό επίπεδο διοίκησης, αναγκαία στελέχωση και χρηματοδότηση από πόρους της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει και έλεγχο στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων».
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο πρόεδρος του MTC Group επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «η συγκεκριμένη διάταξη περιέχει πολλά αδιευκρίνιστα σημεία που μένει να αποσαφηνιστούν, διαφορετικά αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ως προς τις προθέσεις του νομοθέτη».
Γρήγορη λήψη πρωτοβουλιών για την προβολή κάθε περιοχής
Ο κ. Μαρτάκης εξήγησε πώς λειτουργεί η διαδικασία των αποφάσεων τουριστικής προβολής σε επίπεδο Δήμων: «Η τουριστική προβολή κάθε Δήμου, όπως γνωρίζετε, αποφασίζεται από τις τοπικές επιτροπές τουρισμού στις οποίες, πέρα από τους εκπροσώπους των Δήμων, συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Οι αποφάσεις είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και λαμβάνονται έπειτα από δικές μας εισηγήσεις με βάση τις ανάγκες κάθε περιοχής. Στη συνέχεια υποβάλλονται προς ψήφιση στα Δημοτικά Συμβούλια ή, αν είναι περιορισμένου χαρακτήρα, παραπέμπονται είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε στην τελική απόφαση του Δημάρχου έπειτα βέβαια από συνεννόηση με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Γενικά, όλο αυτό το πλαίσιο κινείται γρήγορα, γιατί γρήγορα πρέπει και να αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες για την προβολή κάθε περιοχής. Οι μόνες δυσκολίες που κάποιες φορές συναντάμε έχουν να κάνουν με το γραφειοκρατικό σύστημα όσον αφορά τις εγκρίσεις των δαπανών που, κυρίως σχετίζονται με τους εκτός Δήμων ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αλλά, τελικά, όλα γίνονται με συνεννόηση και με καλή πίστη»
Μαρία Γκουρτσιλίδου
Comentarios